Indiferent că vrei să obții o siluetă de invidiat, să ajungi șmecher din punct de vedere profesional, să excelezi la un hobby (pian, chitară, dans, gătit, fotbal etc…), sau să ai o familie frumoasă și armonioasă, trebuie să te gândești la ce faci tu concret pentru a le obține.
Degeaba visăm dacă nu și acționăm. Și degeaba acționăm dacă nu avem și un plan. Și să presupunem că am înțeles lecția asta. Am identificat nevoia, ne-am stabilit visul și acum tragem tare câteva zile, după care…
Ne descurajăm și ușor, ușor ajungem să abandonăm, poate să simțim că e prea târziu, că e prea greu, că e imposibil pentru noi de îndeplinit, că poate nu acum e momentul…
Scuze și acuze de tot soiul care doar ne îndepărtează de cine vrem să fim și ce vrem să realizăm. Gata cu renunțatul, cu victimizarea, cu zidurile pe care ni le ridicăm nouă înșine de parcă am fi dușmanii noștri, nu prietenii noștri.
Ca soluție, îți propun să mai încerci ceva, înainte de a renunța.
Eu cred că ne descurajăm cel mai des atunci când ne stabilim țeluri mult prea înalte într-un timp prea scurt și fără să avem un plan clar și concret de pus în practică.
Nu visul este problema, ci grandoarea așteptărilor, incapacitatea de a flexibiliza visul și a gândi pași mai ușor de parcurs, trepte mai înguste de urcat.
Ne mai descurajează și comparația cu alții, cu cei care au reușit deja să atingă acest vis, doar că aici ia în considerare acest aspect foarte important! Înainte de a te plasa pe un nivel de inferioritate, gândește-te care au fost pașii, sacrificiile, compromisurile pe care cealaltă persoană i-a făcut, seamănă cu ce ai trăit tu?
Ai investit același timp, bani, implicare, dedicare, perseverență, cum a făcut-o cealaltă persoană? Nu uita că orice succes, oricât de strălucitor ar părea, are în spate multă muncă, renunțări, sacrificii, compromisuri.
Decât să te complexezi și să gândești că strugurii sunt acri, mai bine te inspiri de la aceste persoane și încerci să înveți de la ele ce ai tu de făcut pentru a progresa în drumul tău! Dar e importat să încerci să adaptezi soluțiile altora la stilul tău de viață. Nu lua ceva de-a gata. Ia ideea și fă-o să funcționeze în stilul tău de viață, cu timpul și resursele pe care le deții.
Simți că trăiești un context care nu avantajează visul tău? Cel mai probabil așa este, și motive pentru a renunța identifici cu duiumul. Dar dacă renunți, toată bucuria și împlinirea de care ai nevoie, prin îndeplinirea obiectivului, vor dispărea. Ceva din tine va muri iar și iar, odată cu renunțările astea repetate, și îți vei pierde și energia.
Ne descurajăm când ne stabilim țeluri irealizabile, când suntem singuri în proces, când ne este teamă să cerem feedback pentru că simțim că vine mai mult ca o critică decât ca o mână de ajutor care să aducă claritate și conștientizare cu privire la ce avem de îmbunătățit.
Ne descurajăm când avem așteptări mult prea mari de la noi, și nu spun că ar trebui să fim mai ponderați în așteptări pentru că nu e cine știe ce de capul nostru, ci pentru că viața noastră este făcută din multe arii pe care nu este indicat să le neglijăm pentru a ne ocupa exclusiv de obiectivul nostru.
Spre exemplu, vreau să am o profesie anume, o poziție anume într-o companie și ajung să îmi petrec tot timpul țesând la visul ăsta și implicit ajung să neglijez timpul meu de relaxare, de conectare cu prietenii, de grijă pentru familie. Procedând astfel, foarte curând nu mă voi mai simți bine și voi ajunge să văd că apar dezechilibre în alte arii ale vieții mele.
Secretul nu este să fac mult din ceea ce-mi doresc. Secretul este să fac cu plăcere ce-mi doresc, împletind asta cu timpul dedicat și celorlalte arii ale vieții mele.
E minunat să avem obiective noi, interesante, care să aducă entuziasm în viețile noastre. În articolul următor voi veni cu un exemplu concret de plan care ne va ajuta să ne îndeplinim visele, nu doar să visăm la ele:
Te îmbrățișez!
Sursa foto: www.pixaby.com